Voor Corona vond ik dat we er vaak te veel aandacht aan besteden en meestal op de verkeerde manier,… de omgevingsanalyse. Externe analyses en SWOTS zijn standaard onderdeel van elk marketing- en salesplan. Helaas meestal met veel bla, bla zonder dat de issues verder zijn uitgewerkt naar concrete acties waar we naar handelen. Nu is het maken van een omgevingsanalyse bittere noodzaak, maar doe het dan een keertje goed!

De wereld is op z’n zachts gezegd nogal veranderd. Nu plannen maken zonder gedegen omgevingsanalyse is hééeeeel dom. Dus haal de modellen zoals STEP-analyse of een variant daarvan, maar weer uit de kast. Wanneer je een concurrentie-analyse maakt, kijk dan alsjeblieft eens wat verder dan alleen de vergelijking van producten en diensten. Neem bijvoorbeeld mee of je concurrent zijn sales of marketingafdelingen in aantal fte’s overeind kan houden in deze barre tijden. Misschien ontstaan er bij je conculega’s nu wel zwakke plekken waar jij van kunt profiteren.

Wat hetzelfde is als vroeger, maar nog belangrijker is geworden.
Maak een confrontatiematrix , want anders heeft het maken van een SWOT ook geen zin in mijn optiek. Licht er maar drie punten per kwartaal uit om daar heel concreet en SMART afdelingsbreed en het liefst organisatiebreed de focus op te gaan leggen. FOCUS, kan niet voor niets gezien worden als het acroniem van: “Follow One Course Until Successful”, alleen dan kan je echt een verschil maken. Je aandacht verdelen maakt je zwak.

Bronnen
We zijn opzoek geweest naar een paar economische bronnen die je kunnen helpen om vooruit te kijken. Wij kwamen uit op de volgende informatiebronnen die recente economische inzichten geven die rekening houd met COVID-19 :

Weet jij betere bronnen? Deel dit dan. Ook wanneer het meer sectorspecifieke bronnen zijn.

Jouw beste informatiebron
Dit is nog altijd “De Klant”. Hoe kijken zij naar de toekomst? Tip: Focus je eerst op de geluiden die komen van die 20% van je klanten die voor 80% van je omzet zorgen. Dan heb jij zelf je externe analyse ook voor >80% af.

Wil je weten hoe jij een en ander zo kunt samenvatten dat er een salesplan op één a4 overblijft? Volg dan de masterclass Strategische Salesplanning en de Masterclass Winstmaximalisatie. Wees je ervan bewust dat de grootste pijn bij jouw klanten nu op het financiële vlak liggen. Helaas hebben de meeste salesprofessionals hier te weinig kaas van gegeten en kennen alleen het instrument korting. Daardoor kom je nu misschien ook nog wel nog moeilijke op C-level aan tafel. Daarom hebben we juist nu een nieuwe masterclass gelanceerd, Finance for Salesprofessionals. Hiermee kan jij het verschil gaan maken.

Success, and stay healthy and prosperous.