Het Mysterie van Menselijk Gedrag van Sales Champions & Sales Teams Decoderen
Als je al een tijdje in de sales zit als Salesprofessional, Sales manager of Sales Executive, dan weet je waarschijnlijk wel hoe ingewikkeld het kan zijn om een team te managen of er deel van uit te maken. Je weet dat het gaat om het toepassen van goede sales methodieken en het hebben van de noodzakelijke skills om meer klanten te vinden, te binden en door te ontwikkelen. Maar er is meer.., namelijk gedrag en drijfveren.
Het ontcijferen van de dynamiek van menselijk gedrag dat leidt tot Champions League level, kan aanvoelen als het ontrafelen van een mysterie. Maar theorieën van beroemde denkers zoals Maslow, Graves, en Beck hebben waardevolle inzichten gegeven om dit complexe raadsel te begrijpen. Een praktische toepassing van deze theorieën is het IJsberg Model van McClelland dat slim door MyDrivesMyHabits, een Nederlands bedrijf, is vertaald naar een praktische toepassing. En dat wij als Sales Leadership Academy hebben omarmt om gericht in te zetten om salesprofessional, sales managers & executives hun teams op ‘Champions Team’ niveau te krijgen.
De Kleuren van Onze Innerlijke (Sales) Drijfveren
-
Paars weerspiegelt een ‘Traditie’ gerichte drijfveer. Zulke mensen waarderen team eenheid en respecteren groepstradities.
-
Rood geeft een ‘Daadkrachtig’ gerichte drijfveer aan. Rood’ gedreven sales managers neigen ernaar initiatief te nemen, snel beslissingen te nemen, en te pushen voor teamprestaties.
-
Blauw is symbolisch voor een ‘Structuur’ gerichte drijfveer. Mensen met ‘Blauwe’ kenmerken houden zich bij voorkeur aan procedures en onderhouden hoge ethische gedragsnormen.
-
Oranje duidt een ‘Doel’ gerichte drijfveer aan. ‘Oranje’ gedreven sales managers zijn competitief, passen zich snel aan aan marktveranderingen, en streven onophoudelijk naar succes.
-
Groen weerspiegelt een ‘Harmonische’ drijfveer. Personen met ‘Groene’ neigingen bevorderen harmonie, promoten gedeelde besluitvorming, en leven zich in hun teamleden in.
-
Geel duidt een ‘Innovatieve’ gerichte drijfveer aan. ‘Geel’ gedreven sales managers omarmen verandering, houden van ‘out-of-the-box’ denken en handelen, en bekijken situaties vanuit een breed perspectief.
-
Turkoois staat voor een ‘holistisch’ gerichte drijfveer. ‘Turkoois’ gedreven sales leiders overwegen de bredere impact van hun verkoopstrategieën op alle stakeholders, ‘and beyond..’.
“En ja, het lijkt iets weg te hebben van bijvoorbeeld DISC, MBTI en Discovery Insights, maar is fundamenteel anders.
Het gaat veel dieper, kan meer voorspellen en is praktischer inzetbaar in bijvoorbeeld situaties als: ‘recruiting, ramping-up the new hires, individual- and sales team development, and coaching of Sales Champions & Sales Leaders’.”
Botsende Kleuren en Harmonieuze Tinten van Drijfveren en Gedrag
Maar deze contrasterende gezichtspunten hoeven niet alleen tot spanning te leiden. Door deze verschillen te erkennen, kunnen conflicten worden genavigeerd, beheerd, en zelfs omgevormd worden tot groeimogelijkheden. De ‘oranje’ gedreven sales manager zou ambitieuze doelen kunnen presenteren op een manier die ook de teamgeest bevordert, in lijn met de waarden van het ‘groen’ georiënteerde teamlid. Op dezelfde manier zou de ‘rood’ gedreven sales manager bredere perspectieven kunnen opnemen in de besluitvorming, om zo het ‘turkoois’ georiënteerde teamlid tevreden te stellen.
Het IJsberg Model in Actie ‘To Get & Develop Sales Champions’
Nieuwe Sales Managers of Sales Professionals aannemen met ‘Sales Champions Potential’
‘Ramping-Up’ van de ‘New Hires’
Sales Ontwikkelingsprogramma’s
Coachen van (potential) Sales Champions en Sales Leiders
Effectieve coaching gaat verder dan het ontwikkelen van vaardigheden, het houdt ook rekening met de onderliggende drijfveren van gedrag. Als je bijvoorbeeld een sales manager met een sterke ‘blauwe’ drijfveer coacht, dan zou het focussen op het creëren van efficiënte systemen en procedures bij hen kunnen aanslaan. Als je werkt met een verkoopprofessional met een ‘rode’ drijfveer, zou coaching kunnen gaan over het in goede banen leiden van hun assertiviteit en snelle besluitvorming op een manier die aansluit bij de doelen van het team. Ook is het behulpzaam bij het vaststellen van welke coachingsvorm het beste bij het individu past, zoals: motiverend coachen, oplossingsgericht coachen, provocatief coachen of misschien wel een Acceptance and Commitment Training. Hoe en wanneer kun je deze het beste inzetten? Ook hier geldt, in volgende artikelen en LinkedIn posts meer hierover..