Je ontvangt publiekelijk op LinkedIn een aanbeveling en compliment over een kernkwaliteit van je, dat je goede pragmatische adviezen en inzichten geeft. Wat doe je dan?

Het betreft adviezen en inzichten die je beroepshalve met anderen deelt om ze te helpen om meer succesvol te zijn. Zeg je bescheiden ‘dankjewel’ of schreeuw je dit juist van de daken?

Bescheidenheid is een prachtige eigenschap. Maar in het geval van Sales & Marketing is het ook al snel je grootste valkuil.

Vorige week kreeg ik een prachtige aanbeveling op LinkedIn van Alvin Dekker. Een Sales Manager, die heel blij was met wat hij allemaal haalt uit de opleidingen van de Sales Leadership Academy. Hij benoemde een paar kernkwaliteiten van onze opleidingen bij de Sales Leadership Academy, maar maakte dit ook persoonlijk door mij die kernkwaliteiten toe te dichten.

En… vanochtend gebeurde weer iets vergelijkbaars, in de post Stuur nooit een voorstel voordat je mondeling akkoord hebt van alle betrokkenen” van Job ten Bosch over een advies die hij jaren geleden eens van mij gehad had. Een advies wat hem geen windeieren had gelegd en nu in zijn post ook anderen adviseerde. Job helpt net als ik, namelijk ook heel veel ondernemers om succesvoller te worden.

Prachtig natuurlijk

Ik kreeg binnen een ‘time frame’ van een paar dagen een compliment over de opleidingen. Maar die complimenten werden door mij ook gelezen als een compliment, die ook over mijn kernkwaliteiten ging en dus niet alleen als de kernkwaliteiten van onze opleidingen. En toen.. ontstond er enige ambivalentie bij mij, bij de vraag.. ‘to re-post or not to re-post’. Vooral toen ik de reactie van Job weer op mijn comment las.

Wat is nu wijsheid?

Nu zijn de gemaakte complimenten redelijk persoonlijk gericht. Mijn Hollandse inborst zegt, ‘niet re-posten’ een comment is genoeg onder het mom ‘bescheidenheid siert de mens’. Maar waarom eigenlijk? En is dit slim wanneer jouw kernkwaliteiten nauw verbonden zijn met die van het bedrijf?

Wanneer het compliment alleen over je bedrijf, producten en diensten gaat, dan schreeuwen we het met het grootste gemak van de daken en worden er hele webpagina’s op de website voor gemaakt. Maar, wat nu als het tegelijkertijd een persoonlijk compliment is? Dan zegt de Nederlandse Calvinistisch opvoeding dat je bescheiden moet zijn..

Bescheidenheid is een namelijk een prachtige eigenschap, want je weet zelf ook wel dat er dingen zijn waar je niet zo goed in bent.

Tegelijkertijd heb ik in de 10 jaar dat ik in de VS woonde juist geleerd dat je best trots mag zijn op de dingen die je goed doet en dat je dit juist wel van de daken moet schreeuwen. Dus blijkbaar is het ook een cultureel dingetje.

Laten we eens kijken naar de aanbeveling die ik van Alvin Dekker ontving..

Feit is, dat hij het hier over de opleidingen heeft van de Sales Leadership Academy.

Hij heeft inmiddels geleerd dat je waardepropositie moet zijn als een ‘Paarse Koe’ van Seth Godin (Vroeger noemde we dit gewoon een USP ). Nu hebben onze opleidingen meerdere ‘Paarse Koeien’ (zie de opleidingsbrochure en de website), dus wij als Sales Leadership Academy, zouden als bedrijf hierop alleen kunnen focussen. Tegelijkertijd leren de cursisten ook iets anders:
  1. De klant ‘koopt’ eerst jou als verkoper/adviseur. Wanneer iemand niet in jouw competenties gelooft, gelooft een klant ook niet je adviezen. Daarom is het zo raar dat organisaties niet veel meer investeren van de competenties van hun verkopers.
  2. Vervolgens ‘koopt’ de klant de organisatie, want wanneer de klant niet gelooft in de organisatie stopt alles alsnog.
  3. En dan pas, koopt de klant pas het product of dienst, waarbij het erg helpt wanneer je onderscheidende waarde en dus een Paarse Koe geloofwaardig aanbiedt.
  4. Bovendien leren onze cursisten dat, ook al kun je de Paarse Koeien van je organisatie of producten en diensten kunt vinden, elke verkoper/adviseur wel een ‘Paarse Koe’ heeft, namelijk.. Jijzelf! Vooral wanneer jij als individu een belangrijk onderdeel bent van de dienst wat je organisatie aanbiedt aan klanten.

Last but not least

Leren cursisten bij ons, dat je pas echt weet wanneer klanten blij zijn met jou, je organisatie en product of dienst zijn, wanneer ze je gaan aanbevelen aan anderen. En met aanbevelen bedoel ik echt het pro-actief noemen en aanbevelen naar anderen. Dit gaat dus wat verder dan de NPS-vraag met een 9 of 10 beantwoord krijgen. Sterker nog, dat wanneer je echt anderen wilt helpen succesvol te zijn, met behulp van de kernkwaliteiten van jezelf en die van je organisatie, je een goede aanbeveling en compliment van de daken moet schreeuwen. Want zo kun je gemakkelijker klanten Vinden, Binden en Doorontwikkelen, wat binnen onze opleidingen centraal staat. En laten we wel wezen, dat is jouw taak en missie als salesprofessional, maar ook als ondernemer.

Conclusie

Krijg je een persoonlijk getint compliment over een kernkwaliteit wat onderdeel is van je dienstverlening. Schuif die bescheidenheid opzij.
Ben je ‘onzichtbaar’ voor je potentiële klanten, dan krijg je ook hun aandacht niet.
En dat is doodzonde, want die aandacht verdien je wel! Zo kun je meer klanten laten weten of nog eens bevestigen wat de toegevoegde waarde is van jezelf, je organisatie en de dienstverlening. En.. het is eigenlijk ook wel zo beleefd naar degenen waarvan je het compliment hebt gekregen. Er blijkt een grotere dankbaarheid uit het delen van het ontvangen compliment, dan alleen maar zeggen ‘dankjewel Alvin Dekker en Job ten Bosch’.

Ben je het niet met me eens? Of wil je iets toevoegen?

Voeg dan een comment toe op LinkedIn, alleen dan kunnen we anderen helpen voor zichzelf een goede afweging te maken bij het nemen van hun eigen besluiten.

Bonus: Beluister de Podcast van Jos Burgers samen met Daniele de Jonge met de titel “BESCHEIDENHEID SIERT DE MENS, MAAR VERKOOPT VOOR GEEN METER