Het antwoord op deze vraag werd in al 2013 treffend beantwoord. Maar wat hebben we hiermee gedaan? Handelen we er naar? Zij die er naar gehandeld hebben, zal het geen windeieren hebben gelegd. Het goede nieuws.. ook voor en jou en je bedrijf is het nog niet te laat.

Om geen afbreuk te doen aan de scherpe pen van de auteur Arno Diepeveen, die deze vraag niet alleen in 2013 al beantwoorde, maar dit onlangs nog eens aanhaalde, hier zijn antwoord:

“Wie draaien er aan de knoppen van de vooruitgang, denk je? Wie zijn er als enige in staat om de economie per direct te stimuleren? Wie zijn de nationale lijstduwers van beweging, de brug naar de volgende upswing, de aanjagers van vernieuwing, de verleiders van vooruitgang? Precies, verkopers.

Verkopers zijn als enige in staat om verandering te brengen in de status quo van ‘even afwachten’, klanten te laten inzien dat het juist nu de tijd is om afstand te nemen van de rest van de markt, te investeren om sneller weer groei te kunnen realiseren. Verkopers zijn de enigen die kunnen verleiden tot beweging, als een klant nee zegt. De verkoper is de persoon bij uitstek die een klant mee kan nemen van de huidige naar de gewenste situatie, de enige die angst kan transformeren naar kansen. De gezamenlijke verkopers kunnen het verschil maken en zijn de schoepen van het rad van vertrouwen.

En wat is er nou mooier dan deel uit te maken van de nationale garde van verkopers, die aan de basis staat van beweging, groei en rendement van een heel land?”

Dit is dus een quote afkomstig aan het einde van een blog van Royal Dutch Sales en geeft mooi antwoord op de vraag in de titel.

De vraag is nu natuurlijk ook, ‘Wat ga je met de kennis van deze quote doen?’

Ben je een Salesprofessional? Wat maakt dat je blijft (of gaat) excelleren? Vraag jezelf af, ‘Hoe lang geleden heb jij een serieuze sales opleiding of serie masterclasses gevolgd? Wat is het laatste sales gerelateerde boek dat je gelezen hebt? Hoeveel ervaring heb je nu eigenlijk echt? Ja, ja, ik geloof wel dat je al jaren in de sales zit. Maar wat betekent die ervaring nu werkelijk? Misschien heb jij je in die jaren niet of nauwelijks ontwikkeld. Heb je dus feitelijk maar een paar jaar ontwikkelervaring en heb je daarna alleen maar elk jaar hetzelfde kunstje laten zien.

Hoe noem je iets in de natuur dat niet meer groeit?.. Juist, ‘Dood’. Ben jij gegroeid vakinhoudelijk of ben je langzaam aan het afsterven? En ja, ja.. ik weet dat je al veel in een traininkje eerder eens voorbij hebt zien komen. Natuurlijk ken je SPIN, Solution Selling, C-Suite Selling, The Challenger Sales, de principes van Cialdini en wat al niet meer.. Vervolgens dronk je een glas, deed je een plas en werd alles weer zoals het was. Het gaat er niet om of je het allemaal herkend, maar of je het ook toepast en als je het al toepast, hoe goed ben je hier dan werkelijk in?

Kortom.., wordt het niet weer eens tijd om jezelf op een hoger level te trekken? Jij weet het antwoord! ‘And it happens to be’, dat we hier hele goede praktijkgerichte opleidingen en losse masterclasses voor hebben.

Ben je een sales manager? Haal dan eens terug hoe je dit geworden bent. Het is niet onwaarschijnlijk dat je eerder een succesvolle salesprofessional was. Dat je op enig moment als ‘beloning’ deze mooie titel kreeg en andere salesprofessionals mocht gaan vertellen hoe ze hun werk moesten gaan doen. Het is ook niet onwaarschijnlijk dat je hierbij in het diepen werd gegooid en geen enkele opleiding in het ‘Hoe manage ik salesprofessionals’, hebt gevolgd en met trial & error je weg moest vinden. En tja…, wat is dan nu het resultaat? Zijn we een succesvolle salesprofessional kwijt en hebben we een middelmatige sales manager hiervoor terug?

Stel jezelf eens de vraag, ‘Hoeveel salesbaasjes heb jij gehad, die je echt respecteerde? Die jou op een hoger level hebben gezet? Jou zonder dwan wist te stimuleren om het beste uit jezelf naar boven te halen? Waarvoor jij, als hij je morgen zou bellen om weer voor hem te gaan werken, toch even serieus tijd zou nemen om eens heel goed te luisteren waarmee hij komt? Waarschijnlijk kun je het aantal namen van die salesbaasjes op een of twee vingers tellen. En er zijn er velen die dit inspirerende salesbaasje nog moeten tegenkomen. En nu de vervelendste vraag.. stel, ik zou de mensen die je nu aanstuurt en in het verleden hebt aangestuurd, dezelfde vragen stellen? Hoe vaak komt jouw naam dan naar boven?

Kortom.., wordt het niet weer eens tijd om jezelf op een hoger level te trekken? Jij weet het antwoord! ‘And it happens to be.. dat we hier hele goede praktijkgerichte opleidingen en losse masterclasses voor hebben.

Last but not least, nog een vraag aan de baasjes en in lijn met de eerder genoemde blog van Royal Dutch Sales. ‘Hoe ga je zorgen dat bij vervanging of uitbreiding van het salesteam er alleen nog maar toppers aan boord komen? Misschien slim om je in te schrijven voor de Masterclass Sales Recruitment.

Tot slot. Je kunt natuurlijk ook verder blijven aanprutsen. Jezelf of je mensen niet verder ontwikkelen. Gaan voor alleen de optie ‘Tandje erbij’. Volstaan met een vrijblijvend klasje, die in de categorie ‘entertrainment’ valt. Oftewel, we doen af en toe een leuke training, we drinken een glas, doen een plas en het wordt allemaal weer zoals het was. Uiteraard allemaal onder de noemer, ‘laten we hopen dat Poetin weer een beetje normaal gaat doen’ en het allemaal vanzelf weer goed komt. Maar je weet het eigenlijk wel..’Hope is not a strategy’.