Een artikel over de ‘Kunst van het ‘Coachend Leiderschap’ dat managers en medewerkers in hun KRACHT zet.
In een wereld waarin snelle beslissingen en resultaatgerichtheid hoogtij vieren, valt het voor veel managers niet mee om de ware kunst van ‘Coachend Leiderschap’ te beheersen. Zonder een gedegen opleiding, masterclass of door zelf gecoacht te worden, blijven veel managers steken in een modus van aanmodderen—een welwillend doch vaak inefficiënt en stressvol proces.
Het gevolg? Een team dat onvoldoende ontwikkeld is, kansen die onbenut blijven en een werksfeer en (bedrijfs)resultaten die te wensen overlaat. Het kan echter ook anders..
Van Management naar ‘Coachend Leiderschap’
Traditioneel management focust op het behalen van resultaten en het beheren van processen, vaak met een top-down benadering. Hierbij staan instructies, controle en soms zelfs micromanagement centraal. Dit kan effectief zijn in situaties waar snelle beslissingen noodzakelijk zijn, maar het smoort creativiteit en persoonlijke groei. Ik weet niet goed hoe goed jouw bedrijf er nu, met al een paar maanden erop, er voor staat, maar mocht dit niet zo florissant zijn, dan wordt de neiging om te managen i.p.v. ‘Coachend Leiderschap’ te tonen alleen maar groter. En dit is niet de manier om de koers van het schip te draaien.
Mentorschap vs. Coaching
Mentorschap is gericht op het overdragen van kennis van mentor op de medewerker, vaak binnen een specifieke discipline. De mentor is een expert die advies geeft, terwijl coaching zich richt op het ontginnen van het potentieel van de coachee om zelf oplossingen en verbeteringen te ontdekken. Prima wanneer je iemand moet inwerken, maar niet de juiste manier wanneer de medewerker de kennis wel in huis zou moeten hebben, maar het niet doet.
De Reparatiereflex versus ‘Coachend Leiderschap’
Veel managers denken dat ze coachen, maar schieten in de zogenaamde ‘reparatiereflex’ waarbij ze snel problemen willen oplossen zonder de coachee zelf te laten denken en leren. Dit komt vaak voort uit goede bedoelingen, maar het echte coachen draait om het ontwikkelen van de ander, niet het invullen van de oplossingen.
“Je kunt een medewerker alleen maar helpen wanneer het zijn of haar probleem blijft. Wanneer je het probleem overneemt door de medewerker steeds weer te vertellen wat hij of zij kan of moet doen, is het jouw probleem geworden en kun je de medewerker niet meer helpen met zijn of haar probleem.”
Bijkomstig nadeel.. ‘Het gaat voor jou als manager steeds meer op werken lijken’, omdat je eigenlijk aan het doen bent wat je medewerkers zouden moeten.
Hoe Kunnen Managers Effectieve Coaches Worden?
Managers kunnen hun coachingsvaardigheden aanscherpen door eerst zichzelf te onderwijzen. Literatuur zoals bijvoorbeeld “Coaching for Performance” van John Whitmore en “The Coaching Habit” van Michael Bungay Stanier bieden uitstekende frameworks die managers kunnen helpen om echte coaches te worden. Wil je jezelf of je managers het wat gemakkelijker maken en de coachingsvaardigheden wat sneller aanleren, dan is deelname aan workshops en het volgen van opleidingen, zoals aangeboden door de Sales Leadership Academy, cruciaal om deze vaardigheden te verdiepen.
Wat Kan Een Organisatie Doen?
Organisaties kunnen ‘Coachend Leiderschap’ bevorderen door een cultuur te scheppen die continu leren en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt. Dit omvat het beschikbaar stellen van middelen voor training en persoonlijke ontwikkeling, het aanmoedigen van feedback en het implementeren van coaching als een integraal onderdeel van de leiderschapsontwikkeling. Om als directie echter een beetje geloofwaardig te blijven is het dan natuurlijk misschien wel nuttig als het MT zelf ook over deze vaardigheden beschikt.
De Gevolgen van Niet Investeren in ‘Coachend Leiderschap’
Organisaties die niet investeren in het ontwikkelen van coachende leiders riskeren een verlaagde medewerkertevredenheid, een hoog personeelsverloop en verminderde innovatiekracht. Dit kan leiden tot een verlies aan concurrentievermogen en achterblijvende resultaten. De afweging om te investeren in ‘Coachend Leiderschap’ is dus niet zo ingewikkeld, ook al vallen de resultaten misschien nu een beetje tegen, het niet investeren in het ‘Coachend Leiderschap’ van het management valt voor elk weldenkend mens in de categorie “Penny Wise, Pound Foolish”.
In navolging op het vorige artikel, “Vaker gelijk krijgen i.p.v. het alleen te hebben, anderen helpen succesvoller te worden en..“, wordt het duidelijk dat de kracht van ‘Coachend leiderschap’ ligt in het wederzijds succes van zowel leiders als hun teams. De boodschap is eenvoudig maar krachtig:
‘Help anderen succesvoller te worden, en het succes zal ook jou volgen.’
Voor diepgaande begeleiding en verdere ontwikkeling van coachingsvaardigheden, bezoek de Sales Leadership Academy en ontdek hoe je als leidinggevende verder kunt groeien. Onthoud dat ik, Ben Mastboom van de Sales Leadership Academy, misschien heel andere perspectieven kan bieden, dus aarzel niet om direct contact op te nemen voor persoonlijk advies.
Heeft dit artikel je aangesproken?
‘Not knowing is an opportunity, Not acting is stupidity.’
Kom dus in beweging, help jezelf of anderen binnen het management succesvoller te worden met ‘Coachend Leiderschap’. Het zal jou, je medewerkers of collega’s geen windeieren leggen los van welke (management)functie die ze bekleden. Stuur mij een dm via LinkedIn, een e-mail, pak de telefoon en bel +31(0)252 –700218 of App/Bel +31(0)6-51177296 voor mij direct, benader een andere expert op dit gebied of koop op z’n minst een boek over hoe je beter kunt coachen!
En natuurlijk.., ik coach je graag persoonlijk in het ontwikkelen van jouw ‘Coachend Leiderschap’. Daarnaast verzorgt de Sales Leadership Academy met alle plezier op maat gemaakte bijeenkomsten op locatie of online over dit onderwerp om jou en je management collega’s succesvoller te maken.
Uiteraard kun je je ook los inschrijven bij bijvoorbeeld de masterclasses: