Posting op zaterdag, 30 mei 2020

Beste relatie,

“Never Waste a Crisis”, onder deze noemer hebben we twee maanden geleden de eerste twee ‘Carona Proof’ masterclasses, met groot succes opgestart. Dit kwam plotseling in een ander daglicht te staan. Mijn crisis zag er opeens heel anders uit.

Het was maandag 30 maart 18:30 uur… het tijdstip dat ik een ernstig ongeval kreeg. Wat precies, lees je in de posts hieronder.

De status vandaag is: “We zijn weer aan het werk en nog beter dan voorheen”. Met nieuwe inzichten, die ik twee maanden geleden niet had kunnen bevroeden.

Mijn vak, mijn leven en mogelijk dat van jou ook, is altijd vanuit een bepaald perspectief verlopen. Ik heb mezelf bekwaamd in allerlei methodieken, zoals bijvoorbeeld Planningsstrategieën, The 7 habits van Covey, Getting Things Done van David Allen, Beïnvloedings- en overtuigtechnieken en Gedragsleer. Allemaal bedoeld om meer grip te krijgen en te houden op wat je graag wilt realiseren. Hier hebben ik en mijn cliënten de vruchten van mogen plukken.

Er is echter meer nodig voor duurzaam succes, ben ik achter gekomen. De ‘nieuwe’ inzichten en technieken, die ik de afgelopen maanden heb opgedaan, waren goed beschouwd een cadeautje. Eerlijk gezegd had ik liever geen ongeluk gehad om hier achter te komen. Maar zoals Cruijf ooit treffend zei: “Elk nadeel heb z’n voordeel. Eigenlijk een uitspraak die Willem van Hanegem al in 1971 had gedaan.

Omdat ik niet alleen fysiek maar ook neurologisch in de kreukels lag, kon ik de eerste paar weken na mijn ongeval niet wegkomen met mijn oude manier van denken. Mijn neo-cortex in het brein, zoals behandeld in onze populaire masterclass “Breinvriendelijk Beïnvloeden en Overtuigen”, had een dermate optater gehad dat ik leidde aan: geheugenverlies, focus-problemen, verwardheid en persoonlijkheidswisselingen. Ik deed, liet en zei dingen, waarvan ik zelf heel overtuigd was.

Ik was en ben toch een rationeel mens, mijn omgeving dacht daar heel anders over. Zodra ik dat in de gaten had, ging ik enorm twijfelen aan mezelf. Je vertrouwt je eigen denkpatronen niet meer. Die onzekerheid heeft echter ook z’n voordelen. Je wordt namelijk gedwongen om anders te gaan denken.

In de weken erna herstelde het brein langzaam maar zeker. Wat bleef, was dat ik wat anders naar oude diepgewortelde overtuigingen, ben gaan kijken. Het dwong me om te gaan ‘Omdenken‘ en nu eens echt te kijken naar gedragingen, denkbeelden en gewoontes uit het verleden. Ik moest veranderen, was mijn conclusie.

Maar veranderen.. is easier said than done. Hoe vaak heb jij jezelf succesvol duurzaam kunnen veranderen? Om, maar niet te spreken over hoe vaak je iemand anders blijvend hebt kunnen veranderen. Veranderen is een van de moeilijkste uitdagingen in je leven.

Veranderen? Hoe dan?
Wat ik de afgelopen tijd heb geleerd, is dat we te veel en te snel naar een ‘quick fix’ grijpen. Al dertig jaar ben ik bezig met veranderprocessen. Hele organisaties, afdelingen en via coachingstrajecten ook veel individuen. Waar ik nu achter ben, is dat al die ‘quick fix’-methoden zeker hun waarden hebben. Helaas kun je ze niet los van elkaar zien. Het een grijpt in het ander. Maakt dit het nog moeilijker? Nee, eigenlijk niet. Wanneer je de juiste knoppen weet in te drukken, en je doet dit in de juiste volgorde, wordt het gemakkelijker. Heb je daarmee garantie op succes? Nee, maar de kans op succes wordt wel een stuk groter. En lukt het niet? Dan wordt het dealen met je falen een stuk draaglijker. Je kunt er dus, links- of rechtsom, beter uit komen.

Zoals je merkt, ben ik weer up-and-running. 🙂 Ik denk weer, coach weer, spreek weer en geef betere college’s dan ooit. Sterker nog, van af volgende week start ik de aangepaste de masterclass ‘Meer grip op ..? Hoe dan?!’ speciaal voor Leidinggevende, ondernemers en natuurlijk verkopers. Uiteraard hebben de opgedane nieuwe inzichten hierin een plek gekregen.

Mijn focus ligt de komende twee weken op al die mensen die mij echt een hart onder de riem hebben gestoken de laatste maanden. Zij verdienen het nu eindelijk eens antwoord van mij te krijgen. Parallel ligt de focus op het realigning en restarting de Sales Leadership Academy.

Maar het belangrijkste wordt.. nog beter in de praktijk brengen van wat ik deels al wist en nu heb bijgeleerd de afgelopen maanden en vervolgens… deze inzichten weer met anderen delen. Mijn drive om anderen te helpen succesvol te zijn, is namelijk onveranderd gebleven.

Tot snel, ‘stay safe’ en optimistisch.

Met hartelijke groet,

~ Ben Mastboom

===============

Posting op donderdag, 23 april 2020

Beste relatie,

Graag even geduld.. hiermee opende ik deze blog op maandag, 6 april 2020 naar aanleiding van mijn ongeluk op 30 maart 2020. Ik dacht.. binnen 2 weken ben ik wel weer up and running.. Helaas, het werd twee keer zo lang.

Fysieke belemmeringen genazen snel. Het brein gaat echter wat trager. Het leek wel een intensief post-graduate opleidingstraject waarin je nieuwe inzichten krijgt en deze ook moet gaan toepassen. Om nog maar te zwijgen over het aanleren van nieuwe gewoontes. Maar… net als met het aanscherpen van je vakvaardigheden geldt ook nu dat de aanhouder wint.

Gaat het nu goed?
Dit is te kort door de bocht, maar het gaat dermate beter dat ik van de doktoren te horen heb gekregen dat ik weer deels kan opstarten. Het lijkt wel een corona crisis-scenario, maar dan anders.

Wat is de aanpak?
Als eerste ga ik de coachingsgesprekken met bestaande klanten opstarten. Deze gesprekken kunnen door de klanten zelf worden ingepland via de link: https://calendly.com/ben-mastboom. Indien dit goed gaat, wordt dit de komende twee weken opgevoerd.

Het lesprogramma wordt over twee weken weer ‘corona-proof’ opgepakt. Ik kijk hier erg naar uit. In de afgelopen twee weken heb ik gezien hoe andere instituten en individuen hiermee worstelen. Wij kunnen dit veel beter, interactiever en leuker omdat we hier al jaren ervaring mee hebben. En ik sta te popelen om dit te laten zien.

Ook zal ik langzaam maar zeker iedereen die mij persoonlijk heeft benaderd 1-op-1 weer contacten. Dus heb nog even geduld.. 🙂

En verder?
Een geest verruimende ervaring als zo’n ongeluk heeft ook z’n voordelen. Je krijgt inzichten die je anders niet hebt en dat geeft weer nieuwe mogelijkheden onder het mom “Never waste a crisis”.

Met hartelijke groet,

~ Ben Mastboom

===============
Posting op maandag, 6 april 2020

Beste relatie,

Op maandag 30 maart waren we aan het knallen. Want Corona Crises of niet.. de focus van de echte sales professional is altijd gericht op hoe je relaties kunt helpen. Hoe ze ondanks alles, toch succesvol kunnen zijn.

We hadden net weer een interactieve online videobijeenkomst gehad over ’Never waste a crisis’. Een spraakmakende bijeenkomst met de focus op de dag van morgen. We lieten, met onze internationale ervaring, professioneel Nederland voor de derde keer zien wat we in de huidige situatie allemaal nog wel kunnen. De stemming zat er goed in.

Ongelukkigerwijs overkwam mij ’s avonds een scooterongeval. Gevolg… trauma helikopter, ambulance en een opname in het ziekenhuis LUMC met een gebroken kaak in bewusteloze toestand. 24 uur later werd ik door mijn lief thuis liefdevol opgenomen. Nazorg.. een zware hersenschudding en lichamelijke beschadigingen die zichzelf wel weer repareren.

Wat tegenvalt, is mijn scherpzinnigheid en alertheid als gevolg van de zware hersenschudding. Ik voel me elke dag iets beter maar moet erkennen dat ik nog niet in staat ben om een masterclass, college of een coachingsgesprek in goede banen te leiden. Mijn hoop is dat dit in de komende twee weken zo veranderd, dat ik iedereen, met of zonder corona-uitdagingen, weer aankan.

Dus graag nog even geduld … 🙂

Lopende zaken

Voor zaken die niet kunnen wachten heb ik de volgende contactpersonen:

HAN gerelateerde zaken: graag contact opnemen met Angelique Slotboom, via angelique.slotboom@han.nl

Sales Leadership Academy: graag contact opnemen met Thijs Verhees, via thijs.verhees@salesleadershipacademy.org

Nieuw schema

Uiteraard volgt er z.s.m. een nieuw schema van alle bijeenkomsten, voor iedereen die beter en sterker uit de huidige situatie wil komen.

Je kunt mij ook direct benaderen, maar een antwoord kan dan even op zich laten wachten. Ik hoop dat je me dat, gezien de omstandigheden, vergeeft.

NB Ik zal deze post wekelijks updaten indien nodig.

Stay safe and positive!

Met hartelijke groet,

~ Ben Mastboom
Ben.mastboom@salesleadershipacademy.org