Dit is de 1e editie van de nieuwsbrief ‘Your Sales Playbook’. Een nieuwsbrief waarin we het hebben over alle dingen die te maken hebben met HOE jij ‘Your Way of Selling’, jouw eigen unieke manier van verkopen, verder kunt versterken, uitbouwen en vastleggen. Het gaat over de uitvoering van verkoopprocessen en ‘best practices’. Hoe jij jezelf, collega’s en medewerkers kunt helpen, met winnend gedrag, groei in je verkooporganisatie mogelijk te maken.

Elke week deel ik één idee, denkwijze of aanpak die verkoopleiders en teams kunnen gebruiken om consistente groei voor hun organisatie mogelijk te maken. Of je nu een commercieel directeur, sales manager, marketing manager of lid van het verkoopteam bent – klaar om sales en marketing prestaties te versnellen – je vindt steeds één actie-item dat je elke week kunt implementeren om je een stap dichter bij je doelen te brengen.

Mijn missie is jou en jouw organisatie te helpen succesvoller te zijn in het vinden, binden en doorontwikkelen van klanten.

‘In deze nieuwsbrief vind je ook regelmatig kortingcodes voor interessante masterclasses.’

Nu, op naar het onderwerp van deze week en de eerste tips om aan de slag te gaan! ??

Het nut en hoe van ‘Your Sales Playbook’

Het Sales Playbook is in feite een waardevolle verzamelplek, waarin elke stap binnen het salesproces gedetailleerd wordt beschreven. Zo krijg je een Sales Playbook dat past bij jouw markt, jouw bedrijf en jou persoonlijk.

Met een Sales Playbook structureer je de processen van je sales en marketing organisatie, leg je ‘best practices’ vast en blijf je deze optimaliseren. Door het leveren van kwaliteit en continue verbetering, ga jij meer klanten vinden, binden en doorontwikkelen. Wat leidt tot een verhoogde kans op het behalen van jouw doelen en resultaten, waardoor je succesvoller bent. Vergelijk het met een ISO 9001 handboek, maar dan praktischer.

Het Sales Playbook kan worden ontworpen voor organisaties van elke omvang en in elke branche.

Het hebben van een Sales Playbook geeft ook andere mogelijkheden om risico’s te verminderen, resultaten te verbeteren, gemakkelijker te opereren en aangenamer samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Overzicht van elke stap in het salesproces om ‘lead-to-order’ conversie ratio’s te verbeteren
 2. De forecasting van sales wordt veel betrouwbaarder worden.
 3. Het vastleggen en borgen van (sales en marketing) kennis, verkregen uit trainingen en opleidingen om op voort te bouwen.
 4. Sales en marketing professionals kunnen gemakkelijker gecoacht worden om te excelleren
 5. Het drastisch versnellen van de ‘ramp-up-time’ van ‘new hires’ binnen het sales- en marketingteam
 6. Eenvoudig te koppelen met je eigen CRM-systeem of andere ICT-systemen
 7. Alles overzichtelijk op één plek

Graag lichten we een en ander verder toe in filmpjes, waarbij je in een ‘view only setting’ door het ‘Your Sales Playbook’ kunt navigeren via www.YourSalesPlayBook.nl.

=====================================================

Stappenplan voor het vormgeven van bijvoorbeeld het onderdeel ‘(Social) Networking’ in jouw Sales Playbook.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Hoe jij stapsgewijs dit process in jouw eigen Sales Playbook vastlegt.

In de afbeelding van de ‘Process Navigatie Map’ van dit artikel zie je ‘(Social) Networking’ staan. Een deelonderwerp hiervan is ‘Social Selling’ waar we hieronder een suggestie voor doen. We beperken ons in onderstaande stappen tot het belangrijkste platform, namelijk LinkedIn. In de Masterclass Social Selling – via deze link kan jij ook een zeer aantrekkelijke kortingscode ophalen – worden o.a. suggesties gedaan om dit beter te doen dan anderen. De onderstaande zaken zou je dan vervolgens kunnen vastleggen in jouw Sales Playbook:

 1. Hoe moet een professioneel LinkedIn-profiel er uitzien, het is jouw moderne visitekaartje!
 2. Hoe gebruik jij dit medium efficiënt en effectief om jouw netwerk te onderhouden en uit te bouwen.
 3. Hoe integreer je e.e.a. met je CRM-systeem. Ook wanneer je geen Salesforce of Microsoft CRM-systeem hebt.
 4. Hoe geef jij jouw efficiency en effectiviteit een boost door Sales Navigator in te zetten. Het hebben van een Sales Navigator account zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het hebben van een ‘Smart Phone’ en een auto voor een verkoper.
 5. Hoe ga je om met postings van anderen en hoe doe je dit zelf.
 6. Hoe maak je slim gebruik van ‘LinkedIn-Hacks’ om conversation triggers in je uitingen in te bouwen, zodat je snel 1-op-1 in contact komt met mensen die je posts bekijken. We hebben er in dit artikel en verwijzingen er een paar ingebouwd. Zie je wat we doen?
 7. Hoe kun je e.e.a. verantwoord ‘automatiseren’, zodat alles je veel minder tijd kost.

In de Masterclass Social Selling – via deze link kan jij ook een zeer aantrekkelijke kortingscode ophalen – gaan we de diepte in. Misschien heb je deze kennis al en hoef je het alleen nog maar vast te leggen in goede instructies en handige checklisten.

Tot zover dit voorbeeld.

Welke onderwerpen kun je in de volgende edities verwachten:

 • Volgende week gaan we in een nieuwe editie in op het onderdeel Sales Recruitment. Met daarin hoe je zorgt dat je bovengemiddelde commerciële mensen werft, snel en goed inwerkt en verder laat excelleren. Dit wordt behandeld in de gelijknamige Masterclass Sales Recruitment. (Via deze link kun jij met een zeer aantrekkelijke korting deelnemen.)
 • Over twee weken gaan we het hebben over Sales Planning. Een onderwerp dat in elke organisatie met een normaal boekjaar, nu heel actueel is of zou moeten zijn zijn en uitgebreid wordt behandeld in de gelijknamige Masterclass Strategische Sales Planning. (Via deze link kan jij deelnemen met een zeer aantrekkelijke korting)

Meer weten over het creëren van je eigen Sales Playbook en een inkijkje krijgen in hoe dit er uit zou kunnen zien? Ga naar www.YourSalesPlaybook.nl

Is deze nieuwsbrief ook nuttig voor anderen? Deel hem dan via een post van jezelf of plaats een comment bij dit artikel op de wekelijkse nieuwsbrief op LinkedIn.

#salesmanagers #salesprofessionals #sales #persoonlijkeontwikkeling