Jouw zakelijke toekomst is op hoofdlijnen meer te voorspellen dan je denkt. Hoe dynamisch zal je leven in de komende 12 maanden zijn? Welke groei ga je in je werk doormaken? En natuurlijk… hoe krijg je er meer grip op?

Veel mensen denken dat je de toekomst niet kunt voorspellen?
Ten onrechte… Naar mijn bescheiden mening.

Laten we een poging wagen…
Eerst kijken we terug. Om het overzichtelijk te houden stel ik voor het omkijken te beperken tot de afgelopen 12 maanden. Wat zijn de highlights? En hoe verwonderlijk zijn die? Gezien de acties die je ondernam of juist achterwege liet?

De balans opmaken
Wat zijn zakelijk de hoogtepunten van het afgelopen jaar? Heb je prestaties geleverd waar je trots op bent? Ben je gegroeid qua positie, kennis en ervaringen of had er meer beweging in mogen zitten?

“Zodra groei stopt, start sterven…”

Ben jij gegroeid?
Persoonlijke groei wordt gevoed door nieuwe indrukken, nieuwe mensen en nieuwe situaties. Je groeit wanneer je wordt uitgedaagd en net buiten je comfort zone wordt getrokken. In hoeverre ben jij hieraan blootgesteld? En misschien belangrijker… in hoeverre heb je het zelf opgezocht?

Spraakmakende boeken, inspirerende cursussen en goede opleidingen geven vaak een enorme impuls aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Ze geven namelijk nieuwe inzichten. Nieuwe inzichten leiden tot nieuw handelen. En nieuw handelen leidt tot een ander resultaat. En dus ontwikkeling en groei… Ja, ook wanneer nieuw handelen leidt tot een resultaat dat je niet bevalt. Leren hoe het niet moet is ook groei. Oké, ik ben het met je eens dat leren hoe het wel moet leuker is.

Vergelijk en handel
Kijk een jaar terug en naar de dag van vandaag. Gaat je ontwikkeling snel genoeg naar je zin? Ben je tevreden en wil je dat komend jaar weer net zo gaat?

Als het antwoord ‘JA’ is…
Kun je gewoon blijven doen wat je deed. Grote kans dat je de geschiedenis van de komende 12 maanden redelijk goed kunt voorspellen.

Meer van hetzelfde?
Maar… ben je daar tevreden mee? Of wil je toch een ander resultaat bereiken?

Stel jezelf dan deze belangrijke vraag: ‘Wil ik meer van hetzelfde?’
Als het antwoord ‘NEE’ is…
Denk dan aan wat Einstein gezegd heeft…

“De definitie van waanzin is een ander resultaat verwachten wanneer je hetzelfde blijft doen.”

Je weet dus dat je in ieder geval in beweging moet komen. En doe dit dan ook.  En ga niet in een hoekje zitten mijmeren.

Beweeg
Ook wanneer je niet precies weet waar je naar toe gaat… BEWEEG. Want beweging geeft reactie en nieuwe inzichten, die je helpen richting te vinden. Om een en ander tastbaarder, concreter en maakbaar te maken, kun je het volgende doen.

“Vraag je eens af hoe de geschiedenis van jouw zakelijke toekomst er uit moet zien”

Durf te dromen
Verplaats je in de toekomst. Bijvoorbeeld over drie jaar. Niet te bescheiden… Durf te dromen. Je kunt altijd nog bijstellen.

Beschrijf tot in detail wat je positie dan is. Wat je verantwoordelijkheden zijn. En waar je, in je werk, in uitblinkt en gelukkig van wordt. Hoe beeldender je dit doet hoe krachtiger het is.

Wanneer, welke stap?
Stel vervolgens vast waar je over 12 maanden moet staan om dit beeld werkelijkheid te maken. Welke kennis en kunde moet je dan ontwikkeld hebben? Wat moet dan in beweging zijn of nog beter… wat moet dan af zijn?

Om dat te halen; waar moet je dan over 6 maanden staan? en over drie maanden? Over een maand? Over een week? Morgen?…

De eerste stap
Vraag je af wat de eerste stap is en wat je moet doen om die NU te zetten? Waarschijnlijk is die eerste stap best te overzien… En geldt dat ook voor de volgende stap, en de daar op volgende stap… … en… kom je tot de conclusie dat die droom helemaal niet zo onwerkelijk is als die eerst leek…!

Smoesjes
‘JA, MAAR…’, hoor je dan vaak. Of… ‘zover ben ik nog niet… ik moet eerst nog dit, en dit…’ of  ‘ik heb het nu nog te druk, straks als ik meer tijd heb dan…’.

 Ik heb een verrassing voor je… Je hebt het nu druk en straks …  heb je het nog steeds druk. ‘That’s life’

Wie is de regisseur van jouw leven?
Je hebt straks niet meer tijd. Goed beschouwd heb je straks alleen maar minder tijd…

Want je leven is eindig en wordt elke dag een stukje korter. Je hebt dus steeds minder tijd over om jouw leven de richting op te sturen die jij graag wilt.
Het leven is een soort film, en heeft een begin en een eind. Het heeft hoofdrolspelers, figuranten en een regisseur. Wie is voor jouw ‘film’ de regisseur? En wie heeft de hoofdrol?
Te veel mensen zijn slechts een figurant in hun eigen film. En laten de regie over aan iemand anders… Maar jij,… jij natuurlijk niet. Jij beslist zelf welke kant je leven op gaat. Toch?

“In hoeverre jij het heft in eigen hand neemt en regie voert, heeft grote invloed op de geschiedenis van jouw toekomst”

Blijf leren
De nieuwe mensen die je ontmoet en de boeken die je leest bepalen in grote mate waar jij over 12 maanden staat. Iets wat mooi samenkomt in bijvoorbeeld een nieuwe opleiding. Hoe eerder je in beweging komt, hoe eerder je de vruchten ervan kunt plukken. En….  hoe langer en mooier de geschiedenis van jouw toekomst zal zijn!

~H. Ben Mastboom, is oprichter van de Sales Leadership Academy, die in samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen –  als enige in de Benelux – internationaal geaccrediteerde post-hbo sales opleidingen verzorgt. Hij helpt tevens bedrijven als veel gevraagd spreker, adviseur, coach en trainer hoe ze de voorkeur kunnen krijgen en kunnen excelleren.